Népi Játékok Fesztiválja Óvodában / Iskolában

A pályázat tárgya: a nyertes pályázó által választott helyszínen egy jó hangulatú tartalmas rendezvényt szervezünk. Az egyesületünk tulajdonában lévő népi, történelmi és logikai játékokat bérleti díj nélkül biztosítjuk (melyek bérleti díja fél millió Ft lenne )

Támogatottak köre:– iskolák, óvodák és bölcsődék Magyarországról, és a Történelmi Magyarország egész területéről; illetve civil szervezetek, társadalmi szervezetek, önkormányzatok, művelődési házak és központok, közhasznú tevékenységet végző cégek, ha zártkörű rendezvényt szerveznek (előre tudják a résztvevők létszámát, pontos adatait)

Ebben a kategóriában nem pályázhatnak falunapok, városnapok, fesztiválok szervezői.

Teljes támogatási időszak: 2024. márvius 1. és 2024. október 30. között megrendezésre kerülő rendezvények.

Pályázatunk célja, „A tanulók ismerjék meg nemzeti, népi kultúránk értékeit, hagyományait. … Sajátítsák el azokat az ismereteket, gyakorolják azokat az egyéni és közösségi tevékenységeket, amelyek megalapozzák az otthon, a lakóhely, a szülőföld, a haza és népei megismerését, megbecsülését. Alakuljon ki bennük a közösséghez tartozás, a hazaszeretet érzése, (A Kormány a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 94. § (4) bekezdés b))

Segítséget nyújtsunk az iskoláknak és az óvodáknak abban, hogy a Nemzeti Alaptantervben megfogalmazott elvárásoknak minél magasabb színvonalon tudjanak megfelelni.

Kiíró: a Boglárka Hagyományőrző Kulturális Egyesület a néphagyományok megőrzését tűzte ki célul fesztiválokon szórakoztatva a résztvevőket népi és történelmi játékokkal. A gyermekek foglalkoztatásában nagy tapasztattal rendelkező játékmesterek közel 15 éve vesznek részt ehhez hasonló programokban. Ezen tapasztalatok felhasználásával dolgozták ki a néphagyományok bemutatását játékok segítségével. Különböző ünnepekhez különböző programokkal kapcsolódunk. A vidám hangulatú közös játék után pozitív élményekkel távoznak a résztvevők, úgy sajátítják el az ismereteket a népszokásokról, hogy a tényleges tanulási folyamat negatív részei felmerülnének a gyerekekben.

Választható programok:

 • Közepes csomag :
 • kézzel hajtott FAKÖRHINTA
 • 30 féle nagyméretű népi fajáték
 • Nagy csomag:
 • kézzel hajtott FAKÖRHINTA
 • 30 féle nagyméretű népi fajáték
 • Kézműves játszóház
 • 7 próba – vetélkedő
 • Asztali logikai fajátékok

Kézzel hajtott fakörhinta: a magyar vidékeken is hosszú ideig a búcsúk kedvenc játéka volt. A 60-as, 70-es években is megtalálható volt. Ezt a tüneményes szerkezetet szeretnénk megmutatni a mai gyerekeknek, és átörökíteni az utókornak. Ezt a régi szerkezetet restauráltuk és készítettük el a legkisebbek kedvére. Leginkább a bölcsődés, óvodás korosztálynak ajánljuk. Helyigénye működéskor 6×6 m, magassága 3m (alapterülete 4x4m). Szétszerelve szállítjuk, így beltéren is felállíthatjuk, ha elég tágas a helység.

Kézműves játszóház:a búza útját játsszuk el a gyerekekkel a búzától a kenyérig. Kézi malommal búzát őrölnek, majd tésztát gyúrunk nekik, a saját lisztjüket is felhasználják. a tésztát nyújtják, mindenki saját nyújtódeszkáján, saját nyújtófájával, majd formázzák, díszítik és helyben kisütjük, mindenki hazaviheti alkotását dísztárgyként.

Különböző ünnepkörökhöz alkalmazkodunk mint a formákkal, mint a tárgyak jellegével. Húsvétkor tojást készítünk és díszítünk, a forradalomra emlékezve nemzeti színekből dísztárgyakat

Asztali logikai fajátékok: vegyesen vannak logikai, ügyességi és társasjátékok, ördöglakatok. A játékok úgy vannak összeállítva, hogy minden korosztály megtalálja a neki való szórakozást. Szőnyegre tesszük a legkisebbeknek valót, hogy csúszva-mászva is játszhassanak.

7 próba – vetélkedő egyénileg, vagy csapatba rendeződve pontokat gyűjtenek az ügyességi feladatok elvégzése során. A legügyesebbek jutalmat kapnak.

30 féle népi fajáték: nagyméretű udvari játék (megfelelő helységben beltéren is felállíthatóak). Ünnepkörök szerint 4 különböző összeállításból lehet választani a következő játék-összeállításokkal:

 • FORRADALMI/ VÁRJÁTÉK rendezvények játék-összeállítása: bajvívás, megvívnak a sárkánnyal, hordólovaglás, patkódobó, Toldi erőpróba, várostrom, gólyalábazás, szarvasűző, kötélhúzás, egyensúlyozó, zsákbaugrás, királyavatás, állatos célbadobó, sólyomreptetés, lovagi torna, csirkepofozó, horgászat, bohóc kalapács, páros sí, koszorúdobó, karikázó, mérleg, mocsárjáró, kirakó, rovásírásos memória, puliverseny, böllér kirakó, malom, diótörő
 • HÚSVÉT: Próbáljuk játékos formában megőrizni a húsvétra jellemző szokásokat. Ebben az időszakban használt játékok: tojáslabirintus, tojásvezető, tojás kapkodó, böllér kirakó, csirke keltető, padlás fosztogató, nyuszietető, tojásfestés, birkaterelő, pillangó, mesefa, csigacsalogató, csirkepofozó, horgászat, patkódobó, mérleg, puliverseny, halacska szemező, évszakkirakó, télűző, hordó lovaglás, libatömés, sólyomreptetés, malom, állatos célbadobó, katicareptetés, rovásírásos memória, páros sí,mini gólyalábak, virágporzás méhecskével,
 • GYEREKNAP, NYÁR sajtlabirintus, évszakkirakó, mézgyűjtő, mesefa, sárkányvadászat, hordólovaglás, Mazsola és Tádé, diótörő, várostrom, bajvívás, sólyomreptető, lovagi torna, almaszedés, szőlőszüret, patkódobó, csirkepofozó, horgászat, gólyalábak, páros sí, libatömés, malom, birkaterelő, nyuszi etető, halacska szemező, szarvas űző, rovásírás memória, mérleg, egyensúlyozó, puli verseny, vadászat
 • ŐSZI BETAKARÍTÁS szüret, őszi betakarítások: almaszedés, szőlőszüret, malom, birkaterelő, halacskaszemező, irány a tökház,szarvasűző, évszakkirakó, mézgyűjtő, mesefa, sárkányvadászat, hordólovaglás, katicareptetés, várostrom , bajvívás, karikadobó, mocsárjáró, Toldi erőpróba, zsákban ugrálás, mérleg, egyensúlyozó, golyóvezető, puliverseny, vadászat, sólyomreptető, patkódobó, csirkepofozó, horgászat, gólyalábak, páros sí, nyuszietető

A közepes program lebonyolítása: minden résztvevő kap egy nemzeti színű szalagra fűzőtt érmet. Erre a játékok kipróbálása után pecséteket gyűjthetnek. Az érem hátuljára pecséteket gyűjthetnek a több mint 30 féle nagy méretű népi és hagyományőrző játék kipróbálása során. Ha szülők is részt vesznek a rendezvényen, a gyerekeknek menetlevelet adunk, melyen rajta van minden játék neve, grafikája. Erre gyűjtik a pecséteket a gyerekek és a végén éremmel jutalmazzuk őket.

A nagy program lebonyolítása:

 • a 30 fajta nagy méretű játék kipróbálása: minden résztvevő kap egy nemzeti színű szalagra fűzőtt érmet. Erre a játékok kipróbálása után pecséteket gyűjthetnek. Az érem hátuljára pecséteket gyűjthetnek a több mint 30 féle nagy méretű népi és hagyományőrző játék kipróbálása során. Ha szülők is részt vesznek a rendezvényen, a gyerekeknek menetlevelet adunk, melyen rajta van minden játék neve, grafikája. Erre gyűjtik a pecséteket a gyerekek és a végén éremmel jutalmazzuk őket.
 • 7 próba – vetélkedő: egyénileg, vagy csapatba rendeződve pontokat gyűjtenek az ügyességi feladatok elvégzése során. A legügyesebbek jutalmat kapnak.
 • Kézműves foglalkozás: Az aktuális ünnepkörhöz igazodva ( és az intézmény igényeinek megfelelően) ajándéktárgyakat készítenek a gyerekek (karkötő, nyaklánc, kulcstartó stb).

Önrész: A pályázat során nyertes rendezvényeken a bérleti díjon kívül felmerülő egyéb költségeket önrész formájában határoztunk meg. Ezek a következők: az alapanyagok, a díjak (minden gyermek ajándékot kap, egy fába égetett érmet, szalagra fűzve, melyek értéke 1000/ db), a játékmesterek költségei, amortizációs költségek, szervezési, postázási díjak. A pályázat benyújtásával a pályázó vállalja az általa választott csomag önrészének a megfizetését a rendezvény helyszínén.

Az önrész a gyerekek létszámától függően változik, akár a programelemek:

gyerek

létszám

fölött

   önrész/gyerek

közepes csomag

visszatérő       új

      önrész/gyerek

nagy csomag

visszatérő       új

250 < 850,- 900,- 1000 1100
230 < 900,- 950,- 1100 1220
210 < 950,- 1000,- 1200 1300
190 < 1000,- 1050,- 1300 1400
170 < 1050,- 1100,- 1400 1500
150 < 1100,- 1150,- 1500 1600
130 < 1150,- 1200,- 1600 1700
110 < 1200,- 1250,- 1700 1800
90 < 1250,- 1300,- 1800 1900
70 < 1300,- 1350,- 1900 2000
70 alatt

fix ár

91000,- 94500,- 133000 140000

Visszatérő pályázók  -azon szervezők, melyeknek már volt megvalósített rendezvényük az egyesületünknél

A program időtartama: kb. 2-3 óra

A rendezvény összköltsége: 650 000 Ft, mely a következő költségekből tevődik össze: a játékmesterek költségei, regisztrációs lapok, díjak: égetett fa érmek- kézműves termék, (melyek értéke 700 Ft,-/ db), alapanyagok, amortizációs költségek, szervezési, lebonyolítási költségek, az eszközök össze és szétszerelési költségei és a játékok bérleti díja.

Több intézmény összefogva is nyújthat be pályázatot (minden intézmény adatait kérnénk feltüntetni). Ha egy közös helyszínt jelölnek meg, és ha a közös gyereklétszám meghaladja a 140 főt, két rendezvényt tartunk ugyanazon a napon különböző időpontban.

Szállítási költség: 125 Ft/km (székhely: Tiszakécske)

A pályázatok benyújtásának módja: az egyesület honlapján keresztül: www.fakorhinta.hu Itt előbb regisztrálni kell, majd a választott pályázat formanyomtatványát kitölteni, ezután kinyomtatni, aláírva, lepecsételve PDF vagy JPEG formátumban feltölteni, vagy e-mailben a boglarkahke@gmail.com e-mail címre.

A pályázati benyújtás határideje: 2024. február 28.

Pótbeadási határidő (a megmaradt időpontokra): minden hónap 10. napja.

Amit a pályázó biztosít:

Közepes csomag esetén: a játékok kipakolásához szükséges terület, engedélyekkel, 500- 200 m2

Nagy csomag esetén:

– asztali logikai játékokhoz 6 db sörpad méretű asztalból

– kézműves játszóházhoz: 2db asztal, 220V, 1500W

– a játékok kipakolásához szükséges terület, engedélyekkel, 500- 200 m2

Elbírálás: A beadási határidőt követően max. 10 napon belül.

Ha egy évben több rendezvényre nyújt be pályázatot, a második rendezvénytől a visszatérő pályázóknak szóló kedvezményeket is igényelheti.

Értesítés: Az elbírálástól számítva max. 10 napon belül e-mailben.

Szerződéskötés: a támogatási döntéséről szóló értesítő levelek tartalmazzák a nyertes pályázók számára a szerződéskötés feltételeit és az ahhoz szükséges dokumentumok beküldési határidejét, módját.

Érdeklődni lehet: e-mailben a boglarkahke@gmail.com címen vagy telefonon az egyesület elnökénél. Telefonszám: Lőrincz Teréz 06 70 / 615 6275.

Bővebb információ: a Boglárka Hagyományőrző Kulturális Egyesület honlapján található: www.fakorhinta.hu (képek, videók a játékokról és a már lezajlott rendezvényekről, értékelések, tudnivalók stb.)

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn